3 étel, ami kutatások szerint akár 10 évvel is meghosszabbíthatja az életed
Kutatások bizonyítják, hogy a növényi alapú étkezés jó hatással van a szív- és érrendszerre, ugyanis nem emeli meg a koleszterinszintet és a vérnyomást. Egyre több kutatás születik a témában, ami mind azt bizonyítja, hogy a gyümölcsök és zöldségek rendszeres fogyasztása hozzájárulhat a hosszú és egészséges élethez. Egy friss, 2022-es tanulmány – több kutatást elemezve – ráadásul arra jutott, hogy bizonyos ételek akár 10 évvel is képesek meghosszabbítani az életet.
A PLOS Medicine című folyóiratban megjelent metaanalízis meglévő adatokkal dolgozott. A kutatásban részt vevő szakemberek 1990 és 2019 közötti adatokat elemeztek, 195 országból gyűjtöttek össze több mint 350 betegség és sérülés okozta halálesetet. Ezzel lehetőségük nyílt azt is megállapítani, hogy a különböző táplálkozási szokások milyen hatással vannak az élettartamra.
„Az élelmiszer alapvető fontosságú az egészség szempontjából, a táplálkozási kockázati tényezők évente 11 millió halálesetet okoznak”
- írják a szerzők.Összehasonlították azoknak az embereknek az egészségügyi eredményeit, akik „tipikus nyugati étrendet” követnek, vagyis cukros ételeket, vörös húst fogyasztanak, de kevés zöldséget és gyümölcsöt esznek azokéval, akiknek az étkezésére ennek ellenkezője az igaz.
„Ha egy ilyen tipikus nyugati étrendről olyanra váltunk, amiben több a teljes kiőrlésű gabona, a hüvelyes, a hal, a gyümölcs, a zöldség és a dióféle, ám kevesebb a feldolgozott élelmiszer és a cukor, akkor jelentősen megnövelhetjük a várható élettartamunkat”
- mondja Amy Gorin dietetikus a Well+Good magazinnak.Ide tartozik többek között a lencse, a csicseriborsó, a bab és a borsó. Ezek az élelmiszerek sok rostot és fehérjét tartalmaznak, aminek kombinációja teltségérzetet okoz, így tuti nem fogsz nassolnivaló után nyúlni, ha ebédre fogyasztod őket. Ráadásul tele vannak vitaminnal és ásványi anyaggal, rendszeres fogyasztásukkal megelőzhető az elhízás, a szív- és érrendszeri megbetegedés és a cukorbetegség is. Szakértők szerint legalább heti egy alkalommal érdemes fogyasztani belőlük.
A kesudió vastartalma miatt, a pisztácia pedig magas antioxidáns tartalma miatt olyan egészséges, utóbbi ráadásul a látásra is jó hatással van. A dióban sok az omega-zsírsav, ami a szív egészsége miatt fontos, míg a pekándió pedig nagyon jó E-vitaminforrás. Bármelyikre is esik a választásod, csak arra kell odafigyelned, hogy ne vidd túlzásba. Nagyjából egy marék a napi ajánlott mennyiség.